loader

Makarony ze świeżych jaj kurzych

"Krajanka 4-jajeczna", krajanka 2-jajeczna", "krajanka 1-jajeczna", "gniazda" i "wstążki"
to makarony wytwarzane metodą tradycyjną, których smak odzwierciedla makaron robiony domowym sposobem przez nasze babcie.

W skład makaronu wchodzą: świeże jaja (4, 2 lub 1 na 1 kg mąki), mąka, woda, kurkuma*.

Makarony te idealnie nadają się do zup, dań mlecznych oraz dań z owocami i sosów.

------------
* Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Posiada przede wszystkim silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ze względu na swoje dobroczynne działania nazywana jest "przyprawą życia", ponieważ chroni serce, mózg, wątrobę oraz wzmacnia odporność organizmu. Jest również bardzo pomocna w walce z rakiem i z chorobą Alzheimera

Makaron z jaj przepiórczych

  • 250 g

    Makaron wyprodukowany z jaj przepiórczych zamiast kurzych posiada wiele zalet. Przede wszystkim może być spożywany przez osoby uczulone na któryś ze składników jaja kurzego.

    Dodatkowo makarony z jaj przepiórczych zawierają więcej białka i mniej związków tłuszczowych niż makarony z jaj kurzych. Makarony te nie zawierają cholesterolu, natomiast bogate są w wiele witamin m.in.: B1 i B2, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk.

    W skład makaronu wchodzi: 12 jaj przepiórczych na 1 kg mąki, mąka, woda, kurkuma-przyprawa.